Webservice ‘VIES’ gestart door Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de VIES (VAT Information Exchange System)-webservice opgezet, een snelle en gemakkelijke manier om de juistheid van het btw nummer te verifiëren.

In de Europese Unie stelt het belastingstelsel voor intracommunautaire handel bedrijven vrij van het betalen van btw, mits de ontvanger van de goederen een belastingplichtige is binnen de lidstaten en de btw-boekt bij ontvangst van de goederen. De leverancier is hierbij verplicht om te controleren of zijn klanten belastingplichtige rechtspersonen zijn en een geldig btw-identificatienummer hebben. De Europese Commissie heeft hiertoe de VIES (VAT Information Exchange System)-webservice opgezet, een snelle en gemakkelijke manier om de juistheid van het btw nummer te verifiëren.

JD Edwards EnterpriseOne is vanaf release 9.0 ingericht voor het communiceren met de VIES-webservice. Hierdoor is het mogelijk om direct vanuit JD Edwards het btw-nummer van klanten of leveranciers te valideren zonder andere applicaties te hoeven raadplegen. Zo legt u alles in één systeem vast.

Hoe werkt VIES?
Allereerst activeer je de VIES btw-nummeridentificatievalidatie voor een klant. Het systeem controleert dan de juistheid van het btw-nummer via de VIES webservice waarbij het eigen btw-nummer wordt meegestuurd. Wanneer beide btw-nummers correct zijn, ontvangt u een consultatienummer. Op dit moment wordt automatisch het adresboek en de btw-nummertabel bijgewerkt. Het consultatienummer is uw bewijs aan de Belastingdienst dat u het btw-nummer heeft gecontroleerd en dat deze correct bleek. Naast dat het mogelijk is om per klant de validatie uit te voeren, kunt u dit ook voor meerdere klanten tegelijk laten uitvoeren.

Implementatie
Forza Consulting heeft VIES inmiddels bij verschillende klanten geïmplementeerd. Een gemiddelde implementatie kan binnen een paar dagen gerealiseerd worden indien u over een Business Service Server beschikt. Mocht u deze nog niet hebben ingericht, dan kan Forza Consulting dit ook binnen geringe tijd realiseren.

Terug naar het overzicht

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Forza

Forza Consulting is een consultancy-bedrijf dat hoogwaardige dienstverlening levert met betrekking tot Oracle NetSuite, Oracle JD Edwards en cloudapplicaties. We ondersteunen onze klanten op het gebied van ERP-implementatie, applicatiemanagement, integraties en beheer. Daarnaast biedt Forza Consulting een aantal krachtige add-on toepassingen.

Forza Consulting
Lange Brinkweg 77-03
Postbus 215
3760 AE Soest
Nederland
T: +31 (0)20 516 0221
E: info@forzaconsulting.eu