Intrastat aangifte

Intrastat aangiften kunnen een complex en tijdrovend proces zijn, dat essentieel is voor bedrijven die handelen binnen de Europese Unie. Fouten zijn niet alleen kostbaar, maar kunnen ook juridische consequenties hebben. Hoe kun je zeker zijn dat je alles juist doet?

Forza Consulting is hier om je te helpen. Als jouw ervaren partner nemen wij de volledige zorg van Intrastat uit handen, zodat jij je kunt focussen op het laten groeien van jouw bedrijf. Met onze expertise maken wij de weg vrij voor een soepele, compliant en efficiënte internationale handel.

Wat is Intrastat?

Intrastat is een systeem waarmee statistieken worden verzameld over de handel tussen EU-landen. Als jouw bedrijf goederen importeert uit of exporteert naar andere EU-lidstaten, ben je verplicht om een Intrastat aangifte te doen. Dit houdt in dat je gedetailleerde gegevens over jouw transacties moet verstrekken. Maar wat is Intrastat nu precies en waarom is het zo belangrijk?

Het is meer dan enkel een administratieve verplichting; het verzamelt essentiële gegevens die worden gebruikt om de economische trends van de Europese Unie te analyseren. Forza Consulting begrijpt dat deze verplichting complex kan zijn, en is hier om jouw bedrijf te assisteren en te zorgen dat jouw aangiften accuraat en tijdig zijn.

Wanneer moet je Intrastat aangifte doen?

Als jouw bedrijf dus goederen importeert uit, of exporteert naar, andere EU-landen, dan krijg je mogelijk te maken met Intrastat-aangifte. Maar wanneer krijg je er dan precies mee te maken? Hieronder zijn de situaties uiteengezet waarin je deze aangifte moet doen:

  1. Drempelwaarden overschreden: Er gelden bepaalde drempelwaarden voor de waarde van de handel met andere EU-landen. Wanneer jouw bedrijf deze drempelwaarden overschrijdt, ben je verplicht om Intrastat-aangifte te doen.
  2. Frequente handel: Bedrijven die regelmatig handelen met andere EU-lidstaten, ongeacht de waarde van de goederen, kunnen ook verplicht zijn om aangifte te doen.
  3. Verzoek van de autoriteiten: In sommige gevallen kunnen nationale autoriteiten bedrijven verzoeken om Intrastat-aangifte te doen, zelfs als ze de drempelwaarden niet hebben overschreden.

Het is essentieel om je bewust te zijn van de drempelwaarden en regelgeving in jouw land, aangezien deze per EU-lidstaat kunnen verschillen. Raadpleeg daarom altijd een expert, zoals Forza Consulting, die je kan bijstaan met gedetailleerd advies en je kan helpen om te voldoen aan alle verplichtingen.

Hoe doe je Intrastat aangifte?

Het doen van Intrastat-aangifte kan complex zijn, gezien de diverse vereisten en specificaties per land. Hieronder hebben we een stappenplan samengesteld om je op weg te helpen dit zelf te doen:

  1. Bepaal de waarde van de goederen: Ga na welke waarde je goederen hebben. Dit is een cruciale stap omdat de waarde van de goederen bepaalt of je boven de drempelwaarden uitkomt.
  2. Classificeer je goederen: De goederen moeten worden geclassificeerd aan de hand van de gecombineerde nomenclatuur (GN-codes). Dit is een systematische en gedetailleerde lijst van producten.
  3. Verzamel de benodigde gegevens: Dit omvat onder andere het land van herkomst/bestemming, de waarde van de goederen, het gewicht en eventuele andere benodigde informatie.
  4. Vul het Intrastat-formulier in: Het Intrastat-formulier kan verschillen per EU-lidstaat. Het is een gedetailleerd document waarin je alle relevante gegevens over je handelstransacties met andere EU-landen invult.
  5. Dien de aangifte in: Na het invullen van het formulier, dien je dit in bij de relevante nationale autoriteit, meestal de Belastingdienst of een specifieke afdeling daarvan.
  6. Bewaar je administratie: Het is essentieel om alle documenten die betrekking hebben op je Intrastat-aangifte te bewaren, aangezien je deze mogelijk later moet kunnen overleggen.
  7. Raadpleeg een expert: Gezien de complexiteit van Intrastat-aangiften is het raadzaam om een expert, zoals Forza Consulting, te raadplegen. Zij kunnen je bijstaan in het proces, zorgen dat je voldoet aan alle regelgeving en helpen eventuele fouten te voorkomen.

Dit stappenplan is een algemene leidraad en de precieze vereisten kunnen per land variëren. Het is daarom van groot belang om professioneel advies in te winnen, zeker als je nieuw bent in de wereld van Intrastat-aangiften.

Neem contact op met Forza Consulting om de processen in goede banen te begeleiden!

Wil je stressvrij zijn en zeker weten dat jouw Intrastat aangifte vlekkeloos verloopt? Neem dan contact op met Forza Consulting. Wij zijn dé expert die jouw bedrijf nodig heeft om de processen rond Intrastat efficiënt en conform de regelgeving te laten verlopen.

Wacht niet langer en laat de experts van Forza Consulting jouw Intrastat processen stroomlijnen. Zo kun je jouw tijd en energie besteden aan wat echt belangrijk is: jouw zakelijk succes.

Tools en technologie van wereldklasse
Meer dan 20 jaar ervaring
24/7 beschikbaar
Technisch en Functioneel Beheer

Specialist nodig?

Dirk-Jan Boerefijn

Business Unit Manager

Als Business Unit Manager is Dirk-Jan verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van alle Managed Service activiteiten.

Met meer dan 20 jaar internationale ervaring geeft Dirk-Jan’s achtergrond hem een uniek perspectief in combinatie met zijn sterk empatisch vermogen. Als trusted advisor doet Dirk-Jan er alles aan om waarde toe te voegen op basis van wederzijds vertrouwen, hij hecht groot belang aan service en kwaliteit en als trusted advisor adviseert en ontzorgt hij onze klanten.

    privacyverklaring*