Wat is cloud migratie?

Cloud migratie is het proces waarbij digitale gegevens van de ene locatie naar de andere worden gemigreerd. Denk hierbij aan databases, IT-resources, applicaties, etc. Wanneer je bedrijf bijvoorbeeld uitgroeit en meer capaciteit nodig heeft, moeten de cloud gegevens gemigreerd worden naar een grotere omgeving. Wat de reden ook is, wanneer de gegevens in een goed beveiligde cloudomgeving staan, kun je er altijd bij. Op die manier voorkom je downtime en blijft je bedrijf altijd draaien!

Cloud migratie kan echter een ontzettend uitgebreid proces zijn. Vaak komt hier dan ook de hulp van een professional bij kijken. Experts hebben een strakke werkwijze en kunnen alles zorgvuldig en netjes overzetten. Zo raken er ook geen gegevens verloren. Maar hoe gaat dit proces in zijn werking?

Waarom is cloud migratie zo belangrijk?

Om diverse redenen is cloud migratie ontzettend belangrijk. Alle gegevens van je bedrijf zijn in deze cloud opgeslagen. Het is dus een proces en een plek waar veel aandacht aan gegeven moet worden. Niet iedereen mag zomaar bij de gegevens. Deze omgeving moet om die reden goed beveiligd zijn. Beveiliging is een van de redenen waarom cloud migratie zo een belangrijk proces is.

Een andere reden is, omdat je wil dat je cloud optimaal functioneert. Wanneer je met je bedrijf aan het groeien bent en te weinig ruimte hebt, moeten jouw gegevens overgezet worden naar een cloud die de ruimte wel heeft. In deze cloud omgeving kun je meteen gebruikmaken van de functies die jij nodig hebt. Zo kun je de omgeving efficiënt inzetten, specifiek voor jouw bedrijf!

Hoe ziet een cloud migratie eruit?

Cloud migratie is een uitgebreid proces. Het is belangrijk dat voor iedere stap goed de tijd genomen wordt. Zo voorkom je fouten waardoor gegevens niet goed gemigreerd worden. Hierdoor kun je gegevens zelfs helemaal kwijt zijn! Het is dus belangrijk dat iedere stap in het proces met alle aandacht doorlopen wordt. Het proces wordt in de volgende stappen doorlopen.

1. Voorbereiding van de migratie

Inventarisatie is van groot belang bij cloud migratie. Er wordt duidelijk op een rijtje gezet waar de huidige gegevens uit bestaan en wat er gemigreerd moet worden. Aan de hand hiervan kan namelijk een duidelijke planning gemaakt worden gemaakt. Je hebt dan namelijk inzichtelijk hoe veel werk het is en hoeveel tijd ervoor nodig is om de gegevens over te zetten. Daarnaast bepaal je welke strategie je gaat gebruiken. Zo weet je precies wat er moet gebeuren. Nu kun je overzichtelijk uitzetten wat wanneer gedaan moet worden.

2. Duidelijke planning

Nu je weet wat er exact gemigreerd moet worden, kun je een duidelijke planning uitzetten. In deze planning wordt duidelijk wie wat op zich neemt. Zo is per onderdeel duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is. Ook heb je een duidelijke tijdlijn. Op basis hiervan weet je wanneer bepaalde werkzaamheden gedaan worden, maar ook wanneer de deadline bijvoorbeeld is.

Verder kunnen de kosten nu inzichtelijk gemaakt worden. Je weet namelijk hoeveel uren er in de cloud migratie gestoken moeten worden en wat ervoor nodig is.

3. Het migreren naar de nieuwe cloud

Als de planning rond is en alles voor iedereen inzichtelijk en duidelijk is, kan de daadwerkelijke cloud migratie eindelijk plaatsvinden. Alle data die geïnventariseerd is, kan nu overgezet worden. Ieder gegeven wordt zo nauwkeurig mogelijk overgezet, zodat er niets verloren kan gaan. Ook worden integraties toegepast. Applicaties en dergelijke moeten namelijk perfect kunnen samenwerken met de nieuwe cloud omgeving.

4. Optimaliseren en bijhouden van de cloud omgeving

Als alle gegevens netjes overgezet zijn, dan is het nog niet over! Het is belangrijk dat de omgeving na de cloud migratie ook nog goed bijgehouden wordt. De cloud moet namelijk bijvoorbeeld goed beveiligd zijn en blijven. Hier staan alle gegevens van je bedrijf. Daar mag natuurlijk niet zomaar iemand bij komen. Verder is het ook belangrijk dat de cloud geoptimaliseerd blijft worden. Naast de beveiliging ook in de prestaties, resources, etc.

De 6 verschillende mogelijkheden binnen cloud migratie

Binnen cloud migratie zijn er diverse mogelijkheden om dit aan te pakken. Iedere aanpak biedt net andere voordelen en soms ook juist weer nadelen. De afweging voor het kiezen van de aanpak is afhankelijk van aspecten zoals het budget, doelen die je hebt met jouw bedrijf en de technische mogelijkheden die jouw cloud moet bieden. Het gaat om de volgende 6 opties:

 • Rehosting: Dit is de meest simpele vorm van cloud migratie. Bestaande data en applicaties worden hierbij zonder aanpassingen naar de nieuwe omgeving gemigreerd. De voordelen van deze methode zijn dat het snel is en kostenbesparend is.
 • Replatforming: Hierbij worden enkele aanpassingen gedaan aan applicaties om ze goed te kunnen laten samenwerken met de cloud. In de basis blijven de applicaties hetzelfde. Op deze manier maak je het mogelijk om van de functies van de cloudomgeving gebruik te maken.
 • Refactoring/Rearchitecting: Zoals deze methode al aangeeft, worden de applicaties totaal aangepast. Op die manier kan volledig gebruikgemaakt worden van de mogelijkheden binnen de cloudomgeving. Het nadeel van deze methode is dat het ontzettend veel tijd kost om deze herinrichting te realiseren. Daardoor is deze optie ook een stuk duurder.
 • Repurchasing: Dit wordt ook wel de SaaS-oplossing genoemd. SaaS staat voor Software as a Service. In plaats van het bestaande systeem volledig te herbouwen wordt in deze methode overgestapt naar een ander product van de huidige applicatie. Dit kan dus een kostenbesparende optie zijn!
 • Retiring: Hierbij wordt de cloudomgeving als het ware opgeschoond. Overtollige applicaties en dergelijke worden uitgeschakeld. Hierdoor kan de hele cloud migratie een stuk simpeler worden.
 • Retaining: Deze methode heeft raakvlakken met de retiring-methode. Echter in plaats van de applicaties en dergelijke uit te schakelen of te verwijderen, kies je er simpelweg voor om ze niet mee te nemen in de nieuwe cloud. Eventueel kan dit later dan nog overgezet worden.

Laat jouw cloud professioneel migreren!

Zoals je ziet is cloud migratie een ontzettend uitgebreid, maar bovenal belangrijk proces. Zorg ervoor dat je dit door een expert laat die die weet hoe hij het aan moet vliegen. Stapsgewijs moet alles uitgezet worden, zodat je geen data verliest. Vervolgens kan een specialist jouw cloud omgeving ook volledig naar wens inrichten. Zo kun je efficiënt gebruikmaken van jouw nieuwe cloud!

Forza Consulting is een specialist die jou hier goed bij kan helpen. Wij zorgen ervoor dat het proces netjes uitgezet wordt en voor jou inzichtelijk is. Zo weet je exact wie wat wanneer doet en heb je een duidelijk overzicht over het gehele cloud migratie proces. Ook weet precies waar de kosten uit zijn opgebouwd. Ben je benieuwd naar wat Forza Consulting voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem direct contact op! We bespreken de mogelijkheden graag met je.

Deel deze pagina

Contactformulier

  privacyverklaring*

  Meer informatie?

  Bij Forza verbinden we de ambitie en strategie van onze klanten met het ERP-systeem, de medewerkers en de onderliggende technologie. Om de focus op de business te laten liggen, bieden wij een reeks van diensten aan (van implementatie van de software, managed services tot interim-opdrachten).

  Met 20 jaar aan ervaring staat de klanttevredenheid centraal.

  Gerelateerde kennisbank items

  Blog

  Met Premier Support tot minimaal 2034 is dit een goed moment om nog eens naar JD Edwards EnterpriseOne Release 24 te kijken. Release 24 bestaat uit 2…

  Blog

  Met de verlenging van Premier Support door Oracle tot ten minste 2034 is dit een goed moment om naar de onlangs aangekondigde JD Edwards EnterpriseOne…

  Blog

  Retrofit is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Met retrofitten wordt het aanpassen van machines en apparatuur bedoeld, om deze aan de m…