Wat doet een consultant?

Consultancy is een term die je steeds vaker hoort, maar wat doet een consultant eigenlijk? Een consultant, of adviseur, kan jouw bedrijf op veel verschillende manieren helpen groeien. We vertellen je alles over hoe dit binnen jouw onderneming voor groei gaat zorgen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van het beroep en kan je inschatten of jij de diensten van een consultant van Forza Consulting wilt inhuren.

Wat is consultancy?

Consultancy, of adviesdienstverlening, verwijst naar het proces waarbij professionals, ook wel consultants, gespecialiseerde expertise bieden aan individuen, bedrijven of organisaties. Consultants worden ingehuurd om advies te geven over specifieke vraagstukken, problemen of projecten binnen hun vakgebied. Het doel van consultancy is om waardevolle inzichten, oplossingen en begeleiding te bieden. Hiermee kan de klant betere zakelijke beslissingen nemen, processen verbeteren of specifieke doelen bereiken.

Consultancy kan betrekking hebben op diverse vakgebieden, zoals management, informatietechnologie, vastgoedfarmaindustrie en meer. Consultants kunnen onafhankelijk opereren of deel uitmaken van adviesbureaus. Ze werken vaak op projectbasis en passen hun expertise toe om klanten te helpen bij het identificeren, begrijpen en oplossen van complexe uitdagingen.

Wat doet een consultant van Forza Consulting?

De consultants van Forza Consulting zijn gespecialiseerde professionals die deskundig advies verstrekken in verschillende vakgebieden. De rol begint met het analyseren van klantbehoeften en problemen, waarbij grondige assessments worden uitgevoerd. Gebaseerd op deze analyse biedt de consultant professioneel advies aan. Dit advies varieert van operationele verbeteringen tot strategische planning. Projectmanagement en coördinatie van implementaties behoren tot de verantwoordelijkheden. Een essentieel aspect is het overdragen van kennis aan klanten en het interne team via JD Edwards trainingen en presentaties. Rapportage en documentatie zijn integrale taken, evenals het opbouwen van duurzame klantrelaties. Om relevant te blijven, moet een consultant up-to-date blijven met ontwikkelingen in het vakgebied door conferenties, trainingen en vakliteratuur. De rol vereist een combinatie van analytische, communicatieve vaardigheden en diepgaande vakinhoudelijke kennis.

Kracht van de consultant

Als consultant is dagelijkse betrokkenheid bij het onderhouden van zakelijke relaties essentieel. Dit vereist uitstekende sociale vaardigheden, sterke communicatieve bekwaamheden (zowel mondeling als schriftelijk) en enthousiasme voor het geven van presentaties. Het genieten van interactieve lunch gesprekken met klanten om nieuwe inzichten binnen het vakgebied te bespreken, weerspiegelt jouw betrokkenheid. Als overtuigend en beïnvloedend persoon handel je altijd in het belang van de klant. Hierbij staat oprechtheid in adviezen centraal. Het begrijpen van de waarde van tevredenheid als de sleutel tot klantloyaliteit motiveert jou om doelstellingen te bereiken.

Je bent een erkende expert in jouw vakgebied, gewaardeerd door klanten als een autoriteit vanwege je diepgaande kennis en up-to-date inzicht in relevante ontwikkelingen. Deze expertise vertaal je vakkundig naar begrijpelijk advies, waarbij je de concrete voordelen voor de klant benadrukt.

Bovendien heb je affiniteit met digitale systemen, waarbij je CRM-systeem een onmisbaar hulpmiddel is. Het opstellen van aantrekkelijke en goed vormgegeven offertes en adviesrapporten behoort tot jouw vaardigheden.

Soorten consultants

Consultants komen in verschillende vakgebieden voor. Ze kunnen inzichten geven en assisteren in marketing, human resource, financiën en andere vakgebieden. Forza Consulting biedt voornamelijk consultancy diensten aan in de volgende vakgebieden:

Finance consultant

Met onze finance consultancy ondersteunen we bedrijven bij het beheer en de optimalisatie van hun financiële processen en strategieën. Dit omvat een breed scala aan activiteiten. Denk aan het opstellen van financiële rapporten en budgetten, het faciliteren van bedrijfsovernames en -fusies, tot het begeleiden van bedrijven bij het voldoen aan regelgeving en het handhaven van financiële normen.

Functioneel consultant

Een functioneel consultant biedt advies en ondersteuning aan bedrijven om optimaal gebruik te maken van hun informatiesystemen en zo bedrijfsdoelen te bereiken. Deze adviseur fungeert als schakel tussen technologie en bedrijfsprocessen, en waarborgt een naadloze integratie tussen beide. Hierdoor wordt de prestaties van alle werknemers verhoogd, wat resulteert in een optimaal gebruik van beschikbare werktijden. Dit heeft automatisch een positieve invloed op de omzet van het bedrijf.

Technisch consultant

Met technische consultancy wordt een goede samenloop van technologie en bedrijfsvoering gerealiseerd, vooral binnen de financiële sector. Technische consultants binnen bedrijven zoals Forza Consulting zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van technologische systemen en infrastructuren die bedrijfsprestaties verbeteren, kosten verlagen en nieuwe groeimogelijkheden mogelijk maken.

De expertise van technische consultants strekt zich uit tot het opzetten en beheren van ERP-systemen, de ontwikkeling en integratie van financiële software en applicaties, evenals het verbeteren van data-analyse en rapportagemogelijkheden. Bovendien kunnen deze specialisten helpen bij de planning en uitvoering van IT-strategieën, het beheer van IT-risico’s en het waarborgen van gegevensbeveiliging.

Salaris van de consultant

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat de bruto salarissen in de Nederlandse adviessector variëren. Junior Consultants verdienen gemiddeld ongeveer €37.000 per jaar, terwijl partners van advieskantoren een salaris van €250.000 of meer ontvangen. Consultants bevinden zich op een hoger niveau met een gemiddeld jaarsalaris van ruim €53.000. Managers en Senior Managers verdienen respectievelijk gemiddeld zo’n €70.000 en €87.000 per jaar, en vanaf de rol van Director/Principal liggen de jaarlijkse verdiensten boven de ton. Op het hoogste niveau, als partner van een advieskantoor, stijgt het inkomen aanzienlijk, met verdiensten die kunnen oplopen tot in de tonnen. Over het algemeen kan worden vastgesteld dat een promotie vanaf de rol van Junior Consultant jaarlijks gemiddeld een salarisstijging van tussen de €14.000 en €17.000 met zich meebrengt.

Een consultant inzetten voor je bedrijf

Het inschakelen van een consultant van Forza Consulting voor je bedrijf biedt verschillende voordelen, vooral gezien onze specialisatie in technische consultancy, met nadruk op JD Edwards. Neem contact met ons op om je specifieke consultancy behoeften te bespreken en advies te krijgen over de beste aanpak. Plan vervolgens een consultatie in om dieper in te gaan op je behoeften, zodat wij een duidelijke offerte kunnen opstellen.

Deel deze pagina

Contactformulier

  privacyverklaring*

  Meer informatie?

  Bij Forza verbinden we de ambitie en strategie van onze klanten met het ERP-systeem, de medewerkers en de onderliggende technologie. Om de focus op de business te laten liggen, bieden wij een reeks van diensten aan (van implementatie van de software, managed services tot interim-opdrachten).

  Met 20 jaar aan ervaring staat de klanttevredenheid centraal.

  Gerelateerde kennisbank items

  Blog

  Met Premier Support tot minimaal 2034 is dit een goed moment om nog eens naar JD Edwards EnterpriseOne Release 24 te kijken. Release 24 bestaat uit 2…

  Blog

  Met de verlenging van Premier Support door Oracle tot ten minste 2034 is dit een goed moment om naar de onlangs aangekondigde JD Edwards EnterpriseOne…

  Blog

  Retrofit is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Met retrofitten wordt het aanpassen van machines en apparatuur bedoeld, om deze aan de m…