Wat is retrofit en wanneer maak je ervan gebruik?

Retrofit is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen. Met retrofitten wordt het aanpassen van machines en apparatuur bedoeld, om deze aan de moderne eisen te laten voldoen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een apparaat dat verouderde automatiseringen heeft, dan kan ervoor gekozen worden om bepaalde componenten te vervangen. Zo wordt de machine of het apparaat gemoderniseerd en worden de verouderde onderdelen ook vervangen. De term retrofitten wordt dus gebruikt voor het moderniseren van apparaten en machines. We vertellen je alles over wanneer je het inzet en waarvoor het toegepast wordt.

Wanneer de keuze voor retrofit?

Deze tijd wordt retrofit veel toegepast binnen de industriële branche, omdat er behoefte is aan uitstoot loze of geëlektrificeerde apparaten of machines die nog niet verkrijgbaar zijn. Hierbij kan je denken aan een ondernemer die in bezit is van een machine die deze laat ombouwen door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Op deze manier kan diegene toch komen aan de behoefte die hij wil hebben.

Je zou ook kunnen retrofitten wanneer er een machine is waarbij de besturing gedeeltelijk versleten is. Hiervoor zijn oudere materialen vaak niet meer beschikbaar en is een nieuwe machine aanschaffen een enorme investering. Hiervoor is retrofitten dus een ideale oplossing.

De keuze om retrofit toe te passen is dus perfect wanneer de kwaliteit of efficiëntie van een machine achteruit is gegaan. Door te retrofitten hoef je niet een nieuwe machine te kopen en wordt de huidige machine flink verbeterd.

Toepassingen van retrofit

De toepassingen van retrofit worden vooral gedaan bij middelzware en zware machines en andere werktuigen. Bij deze machines kan de CNC-besturing aangepast worden of er kunnen onderdelen vervangen worden van de machine zelf. Hierbij kan je denken aan het vervangen van schakelkasten of aandrijvingen. Ook kunnen er aan een motor verschillende systemen toegevoegd worden.

Bij machines die wat kleiner zijn, is het een stuk minder aantrekkelijk om gebruik te maken van retrofit. Dit komt doordat de kosten van retrofitten vaak niet voordeliger zijn dan een gloednieuw model kopen. Bij dit soort machines zijn ook vaak al uitstoot loze versies op de markt.

Kostenbesparing door retrofitten

Door middel van retrofitten kan je vaak een hoop kosten besparen. Er worden namelijk door het gebruik van retrofit een hoop bestaande machines gespaard door ze te verbeteren. Zo kunnen ze langer gebruikt worden en hoeft er geen nieuwe machine gekocht te worden. Retrofitten is over het algemeen namelijk goedkoper dan het kopen van een nieuwe machine.

Wel is het belangrijk om te weten dat dit niet zelf uit te voeren is. Hiervoor moeten professionals aan te pas komen. Het laten uitvoeren van het retrofitten brengt daarnaast extra kosten met zich mee. Er moeten hier de juiste machineonderdelen voor gevonden en vervangen worden. Daarnaast moet ook de software op de goede manier worden geïnstalleerd.

Ondanks de hulp die je moet inschakelen bij een professional, zal je alsnog een goede ROI realiseren. Je kan namelijk door gebruik te maken van retrofit brandstof besparen die je eerst wel nodig had. Daarnaast hoef je niet meer veel onderhoudskosten te betalen, doordat de onderdelen weer gloednieuw zijn. Ook hoef je niet een hele machine te kopen maar alleen een klein onderdeel te vervangen.

Duurzaamheid en veiligheid met retrofit

Het gebruik van retrofit bevordert de veiligheid en duurzaamheid. Bij de duurzaamheid zorg je ervoor dat je langer door kan gaan met een machine die je al lang hebt aangeschaft. Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen kan je de machine ook nog eens elektrisch maken.

Met retrofitten zorg je er ook voor dat het gebruik van een machine een stuk veiliger wordt. Op het moment dat een machine oud begint te worden, nemen de veiligheidsrisico’s vaak toe. Wanneer je in bezit bent van een machine is het ook belangrijk om te kijken of die voldoet aan de eisen van de Europese en Arbo regelgeving. Door middel van retrofitten kan je ervoor zorgen dat alle besturingen en software modern worden, waardoor je weer sneller voldoet aan de regelgeving. Tijdens het uitvoeren van retrofitten is het wel belangrijk dat dit ervoor zorgt dat de veiligheidseisen goed zijn. Na de aanpassing moet de machine namelijk weer helemaal gekeurd worden

Maak gebruik van retrofitten voor het vernieuwen van jouw machines!

Wij raden je aan om gebruik te maken van retrofit als het gaat om grotere maten machines. Het zorgt ervoor dat je een heleboel kosten bespaart en in de meeste gevallen ben je erg duurzaam bezig. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat het gebruik van je machine een stuk veiliger wordt door het vernieuwen ervan. Kijk vooral naar alle mogelijkheden binnen het retrofitten!

Deel deze pagina

Contactformulier

  privacyverklaring*

  Meer informatie?

  Bij Forza verbinden we de ambitie en strategie van onze klanten met het ERP-systeem, de medewerkers en de onderliggende technologie. Om de focus op de business te laten liggen, bieden wij een reeks van diensten aan (van implementatie van de software, managed services tot interim-opdrachten).

  Met 20 jaar aan ervaring staat de klanttevredenheid centraal.

  Gerelateerde kennisbank items

  Blog

  Met Premier Support tot minimaal 2034 is dit een goed moment om nog eens naar JD Edwards EnterpriseOne Release 24 te kijken. Release 24 bestaat uit 2…

  Blog

  Met de verlenging van Premier Support door Oracle tot ten minste 2034 is dit een goed moment om naar de onlangs aangekondigde JD Edwards EnterpriseOne…

  Blog

  In het bedrijfsleven is het erg belangrijk om telkens je bedrijfsprocessen te verbeteren en aan te passen. Door dit altijd goed te doen, zorg je ervoo…